Auto ost.

 Üks raskemaid tegevusi on auto ostmine. Eestis oli see palju lihtsam, kui siin.

Auto otsimiseks kasutame erinevaid portaale. Vaatame nii eraisikute, kui juriidiliste (poodide) pakkumisi. Järgnevana toongi välja nö parimad palad auto otsimisest/ostmisest. Üldiselt on auto ostmiseks vaja palju aega ja rohkelt närve. Mul pole õnneks kumbagi 🤣.  Samas piisavalt palju raha aitab ka 🤣, seda ka ei ole.

Auto ostmise juures eeldatakse, et on olemas eelarve st on teada maksimum summa. Meie mõtlesime selleks summaks, mida vähem seda parem. Mõte oli, et ostaks midagi odavat. Marlen läheb varsti autokooli ja peale lubade saamist oleks odav auto talle harjutamiseks hea. Minu tingimuseks on diiselmootor ja manuaalkäigukast. Ei midagi erilist. Seega alustan algusest.

1. Auto otsimisega tegeleb seekord Peeter. Mina vaatan pisteliselt portaale. Peetri lemmik kohaks on facebook markerplace. Seal on palju eraisikutest müüjaid ja hinnad taskukohased. Loomulikult tulid peagi välja esimesed aga’d.

A. Inimesed panevad müügikuulutuse, aga puudub telefoninumber. Selle eest on võimalus kirjutada. Üks osa müüjaid on sellised, kes kunagi ei vasta. Kuidas nii on üldse võimalik müüa?

B. Järgmised on müüjad, kes vastavad kõikidele küsimustele. Esitades viimase ja kõige tähtsama, millal on võimalik autot näha? Nad enam ei vasta. Seega järgmised autod nimekirjast välja.

C. Minu suurimad „lemmikud“ on need, kes müüvad ca 5 aastat vana autot. Suhteliselt väikse läbisõiduga, antud aastakäigu kohta odava hinnaga. Neile kirjutades tuli vastus üldiselt järgmisel päeva. Tuli välja, et kuulutaja ise ei müü, tema ainult vahendab. Saatis e-maili aadressi, et otse omanikuga suhelda. Loomulikult sai omanikuga ühendust võetud. Vastuseks tuli pikk ja „südant lõhestav“ kiri. Omanik töötab saare peal stjuardessina ja on hiljuti lahutatud. Auto sai lahutuse tulemusena ja soovib sellest lahti saada. Kõik on auto juures töökorras. Autot saab näha kuskil x kohas, mille aadress on juures. Raha saab üle kanda ja vajadusel tuuakse auto koju. Ilus jutt, eks ole. Järjekordne petturite teema. Me kirjutasime mitmele analoogsele kuulutusele ja igakord saime samasuguse vastuse. Ei hakanud igaks juhuks raha üle kandma 🤣.

D. Leidub ka selliseid, kes tahavad, et maksad broneerimistasu ja, siis näed autot. Ühe müüja käest küsis Peeter kohe, millal saab autot näha. Selle peale tehti talle selgeks, et kõigepealt võiks auto kohta uurida. Polevat mõtet niisama autot näidata. Kusjuures kuulutuses oli suurema osa vajalikust infost olemas. Müüja teatas, et tema on väga tõsine inimene ja küsis broneerimistasu 😁. Lõpuks ta vihastas Peetri peale ja blokeeris ta ära.

E. Mõned müüjad olid isegi nõus autot näitama. Kõike võis vaadata, katsuda ja küsida. Liiga hea, et tõsi olla, eks? Täpselt nii ongi. Proovisõitu tegema minnes istus rooli taha müüja 🤣. Seega jäi teadmata, kas näiteks siduriga võib probleeme olla. Üldiselt tahaks ikka ise proovida.

F. Üks müüja teatas, et tal põleb armatuuris punane tuli. Ma ei mäletagi, mis see oli. Ei midagi erilist mõtlesime ja läksime vaatama. Jah lubati vaadata ja proovisõitu ka teha. Uskumatu. Ainuke, aga oli see, et armatuuris põles viis punast tuld. Ja see enam polnud meeldiv. Probleeme hulgi pole meil vaja.

2. Lisaks sai külastatud erinevaid autopoode. Mõtlesime, et nendest saab kiiremini osta. Võiksime vähem mõelda, oleks tervisliku.

A. Alustasime nö kodule lähedal asuvatest poodidest. Suur ja ebameeldiv oli meie üllatus hindu vaadates. Hinnad on meeletult tõusnud. Huvitav, miks müües hinnad kõrged ei olnud? Vanemad autod, kui meil maksavad hetkel rohkem, kui meie ostes maksime. Kus on loogika?  Kuna me kodu lähedalt midagi ei leidnud, siis laiendasime piirkond.

B. Ühel päeval olime Barcelonas autot vaatamas. Aasta, läbisõit, hind, kõik sobis ja seepärast vaatama läksime. Kohapeale jõudes oli auto olemas ja müüjal aega meiega tegeleda. Kõik oli nagu hästi teatud ajani. No vähemalt selleni, kui Peeter autot kuulas/ vaatas. Käima pannes tegi auto imelikku häält ja ei tahtnud hästi käivituda. Peeter mõtles, et kaua seisnud ja aku tühi. Lisaks tundus talle, et hammasrihm tegi koledat häält. Seejärel jäi ta kapotti vaatama. Tuli välja, et kapott jookseb viltu, esitiiva alt katsudes oli tunda, et auto on värvitud. Küsimise peale teatas müüja, et antud auto ei ole üheski avariis osalenud ja kindlasti pole värvitud. See, et kapott viltu jookseb polevat midagi hullu. Pidavat normaalne olema. Njah, sinna selle auto ost läks.

C. Minu lemmikuks sai Zaragossas käimine. Ma leidsin täiesti super auto, kujutasin ette ennast sellega sõitmas, isegi automaatkäigukast sobis.  Ühel päeval läksime poistega vaatama.  Üks ots ca 150 km, seega natuke läks aega. Kohale jõudes tormas müüja kohe vastu ja küsis kas saab aidata. Mina ütlesin millist autot vaatama tulime. Müüja vaatas mind ja ütles, et ta peab arvutist järgi vaatama. Nimelt ta ei teadnud selle auto olemas olust midagi. Arvutist leidis, et peaks olema ja nii otsima läksime. Vahepeal küsis müüja teise müüja käest kuhu antud auto on pargitud. Ega see teine müüja targem olnud, ei teadnud temagi sellest autost midagi. 🤣🤣🤣🤣. Tore pood eks ole, soovitan kõigile. Seejärel jõudsid nad otsusele, et ju on auto ettevalmistuses või puhastuses. Vot see ajas juba pahaseks. Ütlesin, et kuulutus on vähemalt 3 nädalat üleval olnud. Miks müüakse toodet, mida ei ole ja keegi pole kindel, kus asub? Selle peale öeldi, et oleks võinud enne autole helistada ja küsida, kas ta on kohal. Ups me ei teadnud auto numbrit. Kuna ma julgesin valjuhäälselt oma arvamust avaldada, siis visati mind poest välja 🤣. Jah just täpselt visati välja. Kusjuures ma ei teinud midagi valesti. Ei saa müüja toodet, mida reaalselt ei ole. Tegemist on kliendi petmisega. Poisid läksid samal ajal vaatama, mis autosid üldse müüakse. Müüja tormas neile järgi ja viskas nemad ka poest välja 🤣. Ma ei oska kohe midagi selle peale öelda. Kuna ma pole kade, siis jätsin antud poele negatiivse tagasiside. Interneti ajastu siiski ja tulevased kliendi saavad lugeda. Mõned päevad hiljem pood kommenteeris minu kommentaari. Vanandati oma käitumise pärast. Mida ta enam vabandate, tehke omad järeldused ja töötage paremini. Mina sinna poodi rohkem ei lähe.

D. Järgmine tore pood asus õnneks kodu lähedal. Vaatasin kuulutusi ja leidsin enam vähem sobiv. Tegelikult oli lausa 2 autot antud poes huvi pakkuvat. Jälle kord läksime poistega. Etteruttavalt võin öelda, et välja ei visatud 😁. Müüja oli teiste klientidega hõivatud ja me saime rahulikult ringi vaadata. Tegime poele tiiru peale, aga õigeid autosid ei leidnud.  Müüja oli jätkuvalt hõivatud ja küsida ka ei saanud. Peetril ei pidanud närv vastu ja ta läks küsima, kus autod on. Paluti hetk oodata ja lubati kohe meiega tegeleda. Lõpuks jõudiski müüja meie juurde. Tuli välja, et antud autosid tal kohapeal ei olegi. Ma ei mäleta, kus nad asusid. Igatahes öeldi, et pole probleemi autod saab siia tuua. Täitsa positiivne suhtumine. Nagu ikka väike aga. Selle eest tuleb maksta 500€ . Kui auto ei sobi tuuakse teine, kolmandat ei tooda. Kui auto sobib läheb  antud summa maha. Kui ei raha tagasi ei saa. Ei ole üldse mõeldav, et ostad auto, aga enne maksmist proovida/ vaadata ei saa. Müüja kinnitas, et neil on kõik autod mehhaanikute poolt üle vaadatud ja probleeme pole. Ju oleme meie ise probleemsed, et ei julge nii autot osta.

E. Järgmises kohas olid autod täiesti kohapeal olemas. Me olime täiesti üllatunud. Müüja tegi auto lahti ja saime vaadata. Proovisõidu peale ütles, et kõigepealt tuleb maksta jah just maksta broneerimistasu. Kõigest 300€, siis nad teevad kindlustuse ja võime proovida. Kui auto ei meeldi võib mõnda teist proovida. Üks, mis kindel raha tagasi ei saa. Täiesti ebanormaalne. Igal pool maksa ja, kui ei sobi jääd lihtsalt rahast ilma. Kerge raha poodidele. Või peab midagi ostma, et mitte raha kaotada.

F. Me pole allaandjad ja nii me jätkasime otsinguid. Leidsime jälle sobiva ja läksime vaatama. Müüja käest küsisin kas proovida ka saab. Tema vastus üllatas mind, kui ma poleks istunud oleksin pikali kukkunud 🤣. Vastuseks oli, et tema ei müügi meile autot, kui me pole proovisõitu teinud. Vot niimoodi. Kusjuures proovisõidu jaoks ei pidanud midagi maksma. Peeter oli see, kes proovis. Auto nagu auto, lihtsalt natuke vähe kilovatte. Sõitis normaalselt, aga ei tekkinud tunnet, et see on õige auto.

Jätkasime otsinguid, kuid igakord jõudsime mõlemad eelmainitud autoni tagasi. Ja nii me uuesti poodi läksime eesmärgiga ära osta. Meie õnneks oli auto müümata, uhh vedas. Samas oli üks teine auto juurde tulnud, mis mulle rohkem meeldis. Proovisin sõita mõlemaga. Uus mis oli tulnud ei meeldinud mulle absoluutselt. Kuigi minu mõtetes oli just see mudel osta. Samas oli see kallim ja suurema läbisõiduga, kuigi uuem aasta. Lõpuks sõitsin sellega, mida mõned nädalad tagasi proovisime. Auto sõitis täiesti normaalselt ja nii saigi tehtud otsus, et ostame ära. Ma lihtsalt ei tahtnud rohkem ühtegi autot ega kuulutust näha. Meil on teist autot vaja ja seega tuli lõpuks osta. Kas ta on kõige parem valik seda näitab aeg. 

Ma olen seda teemat mitu nädalat kirjutanud ja võiks veel jätkata. Huvitavaid seiku oli veel, kuid ilma nendeta oleks elu igav. 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14.05.2014

Puhkusele sõit.

Natuke nalja.