Kuidas nii saab?

 Ma pole siiani mõelnud, et võiks kodakondsust vahetada. Minu jaoks pole see oluline ja vajalik olnud. Igapäevaselt ei oma see üldse tähtsust. Kuid hetkel mõtlen ma selle peale. Miks, sellest kohe lähemalt. Peagi aegub minu id-kaart ja seega mõtlesin uue tellida. Läksin politsei lehele, et see ära teha. Sisse logides ja teenust valides ilmnes, et minu sõrmejäljed ei ole kehtivad. Ikka juhtub, eks ole. Paraku nii ei ole. Ma teadsin juba eelmine aasta, et minu dokument aegub. Ettenägelikult Eestis olles käsin ja uuendasin oma sõrmejälgi. Ma täpset kuupäeva ei mäleta, aga see oli aasta tagasi augusti teises pooles. Käisime veel Peetriga koos Tammsaare tee esinduses. Päris kindel olen ka selles, et juba esimene teenindaja seal ärritas mind 🤣. Minuga hakati sissejuhatuseks rääkima vene keeles. Ma ei teadnudki, et riigikeel on vahepeal muutunud. Seejärel saadeti meid automaadi järjekord, kus sai sõrmejälgi anda, pilti teha ja allkirja näidis. Otseloomulikult oli järjekord pikk ja aega läks piisavalt. Huvitav on see, et järjekorras vaatavad kõik vihaste nägudega neid, kes automaadis. Miks? Sellepärast, et kaamera ees hakatakse soengut ja make up’i kohendama. Kas seda ei võiks juba järjekorras teha? Või hoopis tualettruumis. Mõni ime, et siis terve igavik tuleb oodata. Igatahes lõpuks jõudis järjekord meieni. Loomulikult tuli sõbralik teenindaja abi pakkuma. Mis keeles ta rääkis? Ikka uues „riigikeeles“ st vene keeles. Njah ma ei oska selle peale kohe midagi öelda. Saime sõrmejäljed, pildi ja allkirja näidise tehtud. Kõik oli korras, kuni ilmnes, et ei ole.

Tahtsin teada, milles on probleem ja otsustasin politsei infotelefonil helistada. Helistama peab hoopis riigiinfo telefonil, väga peen nimi. Uskumatu, aga seal vastas eesti keelne teenindaja. Ma pole päris kindel, aga äkki tuli keel valida. Rääkisin oma loo ära ja selle peale teenindaja vastas, et tema saab vaadata samasid andmeid nagu mina. St tema ei näe midagi rohkem. Kuna ma nägin ise, et sõrmejäljed ei kehti, siis tundus mõttetu oma andmeid anda. Tundub, et sellel infotelefonil on kohustus kliendilt andmed saada. Heaküll ütlesin oma andmed ja sain vastuseks selle mida juba teadsin. Miks on üldse infotelefon, mis ei näe rohkem andmeid, kuid klient? Mul soovitati politsei üldmeili peale oma murega pöörduda. Võib olla on võimalus saada uus id-kaart vanade sõrmejälgedega. Seda ma tegema ei hakanud. Nagu nii öeldakse ei.

Hetkel on ainukene võimalus sõrmejälgi anda Madriidis. Sinna on edasi-tagasi 1000 km. Lisaks sellele tuleb vähemalt 2 vabapäeva võtta. Sõit sinna võtab aega ja saatkond töötab teatud aegadel. Seega pole otstarbekas sinna minna. Barcelonas on konsul, aga seal ei saa sõrmejälgi anda. Tegemist on nii salajaste asjadega.

Peagi mu id-kaart aegub. Ja uue tellimine jääb kuhugi tulevikku. Huvitav kas smart id toimib, kui id-kaart on kehtetu? Muretsen kõige pärast, siis kui aeg käes. Nagu näha tahtsin parimat, aga tänu EV kukkus välja s...sti. Kunagi avaneb võimalus uuesti Eestisse tulla ja saab jälle politseisse minna. Jään kohe põnevusega sinna minekut ootama.

Nüüd tuli meelde Peetri sõrmejäljed on samuti kehtetud. Ju oli see päev, kui käisime tehniline rikke. Muidugi oleks võinud sildid välja panna, et aparaadid ei tööta. Tagant järgi tarkuseks, järgmine kord kontrollin kohapeal üle, et kõik oleks kehtiv. Kelle vigadest veel õppida, kui mitte enda omadest. Loodetavasti on see mul järgmine kord meeles 🤣.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14.05.2014

Puhkusele sõit.

Natuke nalja.