Kindlustus

 Olgu see elu Eestis, milline tahes, siis mõned asjad toimivad seal paremini. Koguaeg räägitakse sellest, kuidas Eestis saab palju asju internetis tehtud. Jah sellepoolest ollakse Hispaaniast valgusaasta kaugusel. Siin selleks, et midagi saaks tehtud pead helistama või kohale minema. Vahet ei ole, millise variandi valid, närve kulub ühtemoodi....liiga palju.

 Meil saab varsti liikluskindlustus läbi ja vaja uus teha. See on paras peavalu. Eelmine aasta, kui me auto ostsime, siis poest välja sõites olid kõik vajalikud toimingud tehtud. Seega tuleb esimest korda ise teha siin kindlustus. Siine ühiskond ei ole väga interneti keskne. Paljudel kohtadel puuduvad näiteks kodulehed, e- mailidele ei vastata. Võrreldes Eestiga, kus ma saan kindlustuse ühelt lehelt ollakse siin valgus aasta kaugusel. 

Kõige pealt tuli pakkumine kindlustusest, kus tegime eelmine aasta. Hea on, et ma istusin, kui nende pakkumist lugesin. Uhhh kindlustus on siin kallis. Kõige huvitavam oli, siis kui avastasin, et eelmine aasta oli odavam. Mis mõttes nagu, me ei ole millegagi hakkama saanud. Saatsin neile kirja küsimusega, miks kallim on. Tuli välja, et riiklikul tasemel olevat midagi tõstetud. Igatahes sain vastuse ja nendega ma uut lepingut ei tee.

 Facebookis tuli nagu tellimise peale kindlustuse reklaam. Loetud minutitega lubati hind öelda. Võtsin mina lehe lahti ja hakkasin täitma. Võin kohe öelda, et olen paljude kindlustuste lehtedel sama teinud. 

 1. Kõigepealt küsitakse registreerimis numbrit, juhul kui tead. Seejärel suudab osa lehti välja mõelda margi, mudelit mitte. Suurem osa lehtedest ei tea mis margiga tegu. 

 2. Seejärel lisas ise vajadusel margi ja mudeli. 3. Mudeli täpsustus 

4. Mitu kilovatti 

5. Auto esmane registreerimine

 6. Kus auto öösel seisab. Tänaval, kinnine parkla, garaaz 

7. Tehase lisavarustus 

8. Manuaal või automaat käigukast

 9. Diisel, bensiin, gaas, elekter

 10. Auto omaniku isikukood 

11. Auto omaniku sünniaeg 12. Auto omaniku lubade saamisaeg 

13. Auto omaniku perekonnaseis

 14. Kas peres on lapsi? 

15. Kas autoga sõidab alla 26 aastane juht. Sel juhul on kindlustus kallim 

16. Lubade saamise riik 

17. Liiklustrahvid 

18. Parkimistrahvid 

19. Kellena auto omanik töötab

 20. Aadress, e-mail, telefoninumber 

21. Millises firmas on hetkel kindlustus

 22. Mitu aastat on kindlustus olnud

 23. Mitu kilomeetrit aastas sõidad 

 Ma loodan, et panin kõik küsimused kirja. Mul pole hetkel tahtmist neid kontrollima hakata. Suurem osa küsimusi on nõmedad ja mitte vajalikud.

 Selleks, et asi toimiks normaalselt on vaja ühtset registrit. Mis on, siis lõpp tulemus? Osad lehed jooksevad hinda arvutades kokku, osad vabandavad, et neil tehnilised probleemid. Mõnel tuleb lõpuks hind. Uskumatu. Huvitav on see, et kõik reklaamivad, et mõne minutiga saab hinna teada. Valetavad lihtsalt. Kui ma täidan kõik küsimused ära ja hind ei saa, siis see on valetamine.

 Täitsin mina ühe lehe ära ja sain normaalse hinna ja vajutasin sõlmi peale. Järgmisel lehel sain pangaandmed sisestada ja kõik tundus täitsa hästi olevat. Ja, siis tuli järgmisel lehel kiri koos tabeliga. Kuhu tuli oma nimi ja telefoninumber panna. Nimelt oli tegemist ainult pakkumisega, mitte kindlustuse sõlmimisega. Mis mõttes nagu? Neid ebaviisakaid sõnu lendas mitmes suunas. Õnneks ainult minu peas, kuna laste kõrvad poleks seda välja kannatanud. Kusjuures enne ei olnud kuskil kirjas, et see pole veel kõik. Läks paar minutit mööda ja mulle helistati. Küsiti uuesti kontrolliks kõik vastused üle. No see ei ole normaalne. Ma naiivselt mõtlesin, et vastan ära ja asi korras. Oh ei, siin ei käi asjad kiirelt. Nimelt pean ma praegusest kindlustusest küsima paberi, kus on näha nö eelneva liiklus ajaloo. Kas saab veel ajuvabam olla?

 Leidsin teise kindlustuse, täitsin jälle kõik punktid ära. Sain makstud ja tuli kiri, et põhimõtteliselt on kindlustus olemas. Enne peab nende esindaja veel minuga ühendust võtma. APPPPIIIIII!!! Vähemalt saadeti kindlustuspoliis ja seega ehk saab nendega lõpuks tehtud. 

 Hiljem sain sõnumi koos nimekirjaga.

 1. Autost vaja teatud nurkade all pildid teha. Pluss video tervest autost.

2. Tehnilisepassist pilt

 3. Odomeetrist 

 Mul lihtsalt ei ole sõnum. Järgmisena peab vereanalüüsi ja uriiniproovi ka andma. 

Järgeva kohapealt ütlen, et kui ei tea uuri. Meie vana kindlustus saatis juunis uue arve. Kuna ma sellest huvitatud ei olnud, siis ei pööranud sellele tähelepanu. Väga suur viga. Enda õigustuseks võin öelda, et ma pole enne siin kindlustusega kokku puutunud. Saatsin neile juuli lõpus e- maili, et ei soovi nendega lepingut pikendada. Eelmine nädal vaatasin nende lehelt andmeid ja seal oli ootelarve. St, et nad plaanivad mingi päev raha maha võtta. Reedel helistasin ja ütlesin, et ei soovi lepingut pikendada. Mind suunati 3 korda edasi ja ma pidin igakord kõik uuesti rääkima. Uh ei meeldi mulle sellised nõmeduses. Lõpuks kästi e-mail saata lepingu numbri ja dokumendiga. Ma leidsin googlist veel mingi blanketi ja saatsin kõik koos ära. Täna (esmaspäeva) hommikul läksin uuesti nende lehelt andmeid vaatama ja sain südamerabanduse. Seal oli kirjas, et arve on makstud. Mida?????? Värisevate kätega tegin panga lahti, süda tagus nii, et pidi välja lendama. Mitte midagi ei olnud maha läinud. Vedas. Mõtlesin natuke aega ja kandsin raha teisele arvele. Juhul, kui nad pole veel maha võtnud ei saaks raha. 

Mõned tunnid hiljem nad helistasid. Lühidalt öeldult sain kõik korda. Uus leping on tühistatud ja maksma ei pea midagi. Uhh vedas. Pakuti erinevaid soodustusi ja taheti, et jääks, aga ma keeldusin. Kõne lõpetasime sõbralikult. Minu viga oli see, et jätsin arve pealt lugemata, et tuleb teada anda, kui ei soovi lepingut pikendada. Jälle uus tarkus juures. Nii pea ei taha ma sõna kindlustus kuulda. Tegelt saab teisel autol varsti läbi. Õnneks on see Eesti numbritega ja seega saab kõik kiirelt tehtud.

 Tegin teise kindlustuse ära. Küll ma olen tubli. Kogu protsessi peale kulusid loetud minutid. Ma kella ei vaadanud, aga pakun 5-7 minutit maksimum. Oleks isegi kiiremini saanud. Ma vaatasin kõigepealt iizi.ee lehelt, mis hinnaga erinevad kindlustused pakuvad. Seejärel avasin kindlustuse lehe, et sealt hind vaadata ja sain veel odavamalt. Töö kiire ja korralik. Järgmise aastani on rahu majas, kui just uut autot ei osta. 😅😅😅😅

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14.05.2014

Puhkusele sõit.

Madrats 2.