Zaragoza

 Mõned aastad tagasi ostsime ühelt turult taldriku, kus peal oli Zaragoza basilica. See läks minu perele kingituseks. Kogu asja juures on huvitav see, et me pole ise seal käinud. Me oleme mitmeid kordi mööda sõitnud. Suur ja võimas koht tundub olevat. Kuna meil on Peetriga aega, siis mõtlesime vea parandada ja seal ära käia. Gregor oleks tahtnud kaasa tulla ja talle oleks seal meeldinud. Marlen oleks väljas oodanud, kuna talle sellised kohad ei meeldi. Kuid lapsed läksid kooli ja meie läksime kahekesi.


 Kohale jõudsime ilusti ja Basilica de la Nuestra señora del Pilar (nii on koha täis nimi) paistis kaugelt silma. Teeäärde jäi parkla ja sinna panime auto. Kõigepealt jalutasime vana linnas. Ilus, puhas ja korras linn. Meile ei jäänud silma ühtegi majja, mis oleks renoveerimata. Ma võiks sinna elama kolida, kui see rannikul oleks. Ja, siis läksime basilica’t vaatama. Vau, milline koht. Jälle kõik korda tehtud. Suured ja uhked laemaalingud. Seda kõike on raske sõnadesse panna. Seepärast panen pildid ja saab sealt vaadata. 


 Seal kõrval asub Catedral del Salvador de Zaragoza. Pileteid ostes öeldi meie taga olnud inimestele, et pildistamine tegemine on keelatud. Meile ei öelnud keegi midagi. Kui sisse läksime jäi suu lahti. Veel uhkem koht, kui eelmine. Vaatasin ringi ja hakkasin pilte tegema. Jõudsin mõned tehtud, kui turvamees tormas kätega vehkides minu poole. Nii palju, siis fotodest. Hiljem sai küsitud, miks pilte teha ei tohi. Täpset põhjust ei osatud öelda, korraldus on kontori poolt antud. Mul oli siiralt kahju, et pilte teha ei tohtinud. Kõik need kujud, maalid, laekaunistused. Ma ei saa aru, miks ma enne pole seal käinud. Kunagi lähen sinna tagasi, siis panen kaamera külge ja filmin.


 Kultuuri programmi viimane koht oli kindlus, Palacio de la Aljaferia. Kohale jõudes ilmnes, et siesta on ja paluti hiljem tagasi tulla. Kuulmata jäi meil koht, et pileti saab broneerida kodulehelt. Pileteid sai kohapealt ka osta, aga kõigepealt said territooriumile broneeringud. Ma tegin kiirelt broneeringu ja olidki piletid käes. Uksest sisse minnes ootas meid ees masin, kuhu tuli oma asjad panna. Ühesõnaga nagu lennujaama oleks sattunud. Põhjus kontrolliks küsisime. Ja vastus lihtne, selles hoones töötab selle piirkonna valitsus. Hoone ise oli terve päeva kõige suurem pettumus. Kõigepealt sai erinevaid kivimeid vaadata. Seejärel trepist üles, kus oli suur saal, koos suure laua ja paljude toolidega. Ülejäänud ruumides olid erinevad lae kaunistused ja see oli ka kõik. Midagi huvitavat vaadata ei olnud. Valitsuse saalis saime ka käia.


 Hispaanias kehtib reegel, kui leiad parkimiskoha, pargi ära. Järgmist kohta tõenäoliselt ei tule. Eriti käib see tasuta kohtade kohta. Enne kindlusesse minekut leidsime tasuta koha. Kindluse kõrval oli tasuline tühi parkla. Meil võttis see käik mitu tundi. Järgnevat ei tasu järgi teha. Selleks ajaks, kui me tagasi jõudsime paistis päike auto peale. Meil on mustavärvi auto, tumeda sisuga. Tegime aknad eemalt lahti, et salong jahtuma hakkaks. Ootasime, kuid päikese käes oli palav ja just palav. Isegi kõrvetav võiks öelda. Sooja oli 37°, vilus. Valisime ikka ilma vaatamisväärsuste jaoks. Sisse istudes oleks nagu sauna sattunud. Ise oli kuum, roolist kannatas ühe näpuga kinni hoida, käigukangi poleks üldse katsuda tahtnud. Ukse kinni panemine oli ka kõrvetav. Ah jah enne jäi veepudel autosse, see oli soojaks läinud. Kuhugi vastu ei saanud minna, kuna kõrvetas. Ukerdasime sealt minema. Peagi hakkas kliimaseade jahutama ja läks paremaks.


 Viimaseks kohaks oli valitud militaarpood. Kodulehe valik oli võimas ja nii me sinna sõitsime. Ühtegi parkimiskohta loomulikult ei olnud. Pakkusin Peetrile välja, et ta käigu ära ja ma ootan autos. Peeter teatas, et väga hea ta saabki osta kõik, mis tahab. Eks ole. Liiga hilja oli öelda, et pangakaart jääb autosse. Sõitsime ringi ja leidsime vilus parkimiskoha. Poodi kohale jõudes võttis meid vastu konihais, väkk. Kaupa oli mõni üksik ese, mis meile huvi ei pakkunud. 


 Päev läks kiiresti ja kõiki kohti me külastada ei jõudnud. Tule tagasi kunagi minna. 


 Pildid lisan hiljem, kuna telefon ei lase neid üles laadida.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puhkusele sõit.

Madrats 2.

Õpetlik lugu.