Meekoogi tegemine.

 

  • Kohe kuidagi ei saa ilma magusata. Õnneks siin eriti midagi head ei müüda. Seega jäävad poes käies magusa ostud ära. Vahel ostame poes koogi, saab kiirelt midagi. Nii ei jää mul muud üle, kui ise küpsetada. Täna võtsin ette meekoogi. Olen seda kunagi ammu teinud ja ei tulnud eriti hea. Seekord on retsept teistsugune ja vaatame, mis saab. Kõige raskem saab olema ootamine, kuna kook muutub seistes paremaks.
  • Retsept:
  • 170 g mett
  • 100 g suhkrut
  • 120 g võid
  • 1 tl soodat
  • 3 L-suuruses muna
  • 1/4 tl soola
  • 1–2 tl vaniljesuhkrut
  • 460 g jahu
  • soovi korral 1 tl kaneeli
  • 50ml piima immutamiseks

Kreemi koostisained

  • 900 ml vahukoort
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 1 tl vaniljesuhkrut (soovi korral)
  • 4–5 spl suhkrut (võib asendada meega).

Valmistamisõpetus

  1. Pane paksu põhjaga potti või, suhkur ja mesi ning lase keema, keeda minut või kaks ning keera kuumus maha.
  2. Sega 1 tl soodat segusse ning sega pidevalt, et meesegu maha jahutada (segades muudab meesegu värvi ja muutub järjest tumedamaks, mis on normaalne), sega kuni segu enam ei kerki.
  3. Klopi lahti munad ning sega jahtunud meesegusse, kuni värv on veelgi tumedam.
  4. Sega jahukogus soola, vanilje ning kaneeliga. Seejärel sega jahu kolmes osas mee ja munaseguga, kuni segu on paks ja pisut kleepuv.
  5. Kui tainas on vedel, võib sellele veidi jahu lisada.
  6. Sega tainast rahulikult (ära sõtku).
  7. Aseta tainas 30 minutiks külmutuskappi, pärast on seda kergem lahti rullida.
  8. Jaga tainas kaheksaks võrdseks osaks ja rulli lahti ning küpseta iga plaati eraldi umbes 5 minutit 170-kraadises eelsoojendatud ahjus.
  9. NB! Jälgi, et tainas oleks kuldpruun ja pehme, mitte krõbe!
  10. Kreemi tegemiseks sega toorjuust suhkru või meega. Soovi korral lisa vaniljet.
  11. Vahusta vahukoor keskmise paksusega vahuks.
  12. Sega vähehaaval vahukoor toorjuustuga. Nii ei tule segu tükiline, vaid ühtlane.
  13. NB! Ära kasuta miksrit kreemide kokku segamisel, sest nii muutub segu paksemaks ja ei niisuta koogi kihte.
  14. Lase taina kihtidel jahtuda ja aseta alusele, niisuta igat plaati piimaga ning aseta 1/8 kreemist plaadi keskele.
  15. Aseta peale uus kiht, vajuta kuni kreem on ühtlaselt äärteni ja korda kuni viimane kiht valmis.
  16. Pane kook külma vähemalt 8 tunniks, veel parem kui kogu ööks.
Marlen tuli kööki ja oli vaimustatud, et varsti saab kooki. Ütlesin talle, et kook peab ca 10-12 tundi seisma. Marlen nimetas selle koogi ümber "laste piinamis koogiks". Ma ei hakanud ütlema, et võivad hommikul proovida. Mida kauem saab seista, seda parem tuleb.
Ma kartsin, et kõige hullem on rullimine. Algul panin kahe küpsetuspaberi vahele, kuid hiljem raputasin jahu peale ja rullisin. Üllatavalt lihtsalt sai. Vahele kreemi tegin vahukoorest, toorjuustust ja kreeks jogurtist. Kas süüa ka kõlbab, seda veel ei tea. Gregor käib külmkapis nuusutamas, pidi hea lõhn ja värv olema.
Peeter küsis koju jõudes millal kooki saab. Meie majas on mingi imelik ventilatsioon. Kui mina süüa teen, siis on välisukse juurde tunda. Nii, et kogu maja teab mida ma süüa teen. 
Kook kõlbas süüa,aga polnud see mis poe oma. Peeter ütles, et kujuta e ained juurde ja ongi olemas. Lapsed oli rahul ja see on peamine.
Tegin koogiküpsetamisest paar pilti. Pildid on viimasest esimeseni. Ma ei oska telefonis järjekorda muuta. 












Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14.05.2014

Puhkusele sõit.

Madrats 2.