Unenäod!

Mõned inimesed ütlevad, et nemad ei näe unenägusid või nad ei mäleta oma unenägusid.

Mina nende hulka ei kuulu. Ma näen alati unenägusid. Samuti mäletan ma ärgates mida ma unes nägin. Tihti tunduvad unenäod nii reaalsed, et kahju on ärgata. Vahel jälle näe jubedusi ja ei suuda kuidagi ärgata. Mis need unenäod üldse on?
Unenäod on une ajal magaja teadvuses tahtmatult esinevad nägemused, tundmused, mõtted ja emotsioonid. Unenägude funktsioonid ei ole veel üheselt selged, kuigi eksisteerib mitmesuguseid teaduslikke, filosoofilisi ja religioosseid teooriaid. Unenägude teaduslikku uurimist kutsutakse oneiroloogiaks
Arvatakse, et kõige intensiivsemad unenäod esinevad kiirete silmaliigutuste (inglise keeles rapid eye movement) une staadiumis ehk REM-une ajal. Unenägude esinemise kohta on teada antud ka teistest unestaadiumidest ärgates, kuigi harvem. Mitte-REM unenäod on tavaliselt hägusemad, rahulikumad või halvemini meelde jäävad.  Siiski esineb väga intensiivseid unenägusid ka teistes unestaadiumides, samas pole ka mitte kõik REM-une aegsed äratused andnud kinnitust äsjasest unenäo nägemisest.

Inimene näeb öö jooksul vähemalt 5 korda und, millest ta suudab mäletada 3–5 unenägu. Unenäod võivad kesta paarist sekundist kuni paarikümne minutini. Mida pikemalt inimene järjest magab, seda kauem kestavad ka tema unenäod. Unenägudes möödub aeg sama kiirusega, mis ärkvelolekus.

Unenägude sisu võib olla väga erinev, varieerudes neutraalsetest igapäevaolukordadest kuni hirmutavate sürreaalsete veidrusteni. Unenäosündmused on tavaliselt väljaspool magaja teadvustatud kontrolli, välja arvatud kirgaste unenägude korral, kui magajal on unenäos selge eneseteadvus. 

Unenägude tähenduse kohta on läbi ajaloo pakutud erinevaid tõlgendusi. Vanimad üleskirjutatud unenäod pärinevad 5000 aasta vanustelt Mesopotaamia savitahvlitelt. Antiik-Kreekas ja Antiik-Roomas peeti unenägusid sõnumiteks jumalatelt või surnutelt ning neid tõlgendati kui ettekuulutusi.

Psühhoanalüüsi rajaja Sigmund Freud pidas unenägusid inimeste salajaste soovide ja ärevuste peegelduseks. Freudi järgi liigitusid unenäod manifestseteks ja latentseteks. Unenäo manifestne sisu oli seotud eelnenud päevasündmustega ja une ajal kogetavaga, latentne sisu aga väljendas magaja alateadlikke soove ja vajadusi.

Tänapäeval peavad erinevad teadusteooriad unenägusid kas mäluprotsessideks, närviühenduste korrastumiseks või juhuslikuks neuraalseks müraks, mida aju üritab magaja jaoks kuidagi tõlgendada. 

Sellise info leidsin ma unenägude kohta. Ma olen korduvalt püüdnud mõtestada lahti enda unenägusid. Ja ma ei saa sellega alati hakkama. Vahel mulle tundub, et unenäod näitavad mulle mida ma pean/võin oma eluga ettevõtta. Kuhu suunda edasi liikuda. Kuid ma ei oska neid tõlgendada. Mõnikord ajab see hinge täis. Mul nagu oleks vastus küsimusele nina all olemas, aga ma ei oska seda lugeda. No ajab ju hinge täis? Tahaks kellegagi rääkida, kes oskaks mulle asja seletada. Kuidas peab/saab unenägusid tõlgendada. Kust ma sellise inimese leian? Üldse peaks huvitavamad unenäod kirja panema. Lõputult ei seisa kogu info meeles. Tundub, et mälumaht on liiga väike. Kus seda saaks juurde panna? 

Siiski on üks unenägu mida ma oskan tõlgendada. Mingi aja järel näen ma unes oma vanavanemaid, kes lahkusid meie hulgast aastaid tagasi. Unes olen ma nendega koos nagu vanasti. Ma olen nende juures, me toimetame koos, sööme jne. Huvitav on see, et ma ei ole oma lapsi kunagi nendega koos näinud. Minu vanaema nägin Marleni ära. Peale nendega kohtumist on mul alati nii kerge ärgata. Üks mida ma peale seda teen, ma panen küünla põlema. Ma tõlgendan antud unenägu sellega, et nad arvavad, et ma olen nad unustanud. Eestis elades käisin tihti surnuaias ja nüüd Eestis käies käin esimesele võimalusel nende juures. 

Teine unenägu mida ma näen on seotud Eestiga. Ma näen unes, et oleme perega sinna teel, oleme kohal või hakkame tagasi tulema. Ma võin kohe öelda, et teadlikult ma ei tunne Eesti järgi igatsust. Minu jaoks ei ole vahet, kui tihti ma seal käin. Kui ei saa minna pole hullu. Ise ma kolisin teise ilma otsa elama ja olen sellega rahul. Sellegipoolest tahaksin ma arusaada, millest sellised unenäod?

Kas unenäod võivad peegeldada eelneva päeva sündmusi? Minu jaoks küll. Ma olen korduvalt öösel unes tööd teinud. Olenemata sellest, kus ma töötanud olen. Ma olen isegi tööl ülemusele öelnud, et tegin öösel unes lisatunde. Vahel on unes töötamisest kasu ka olnud. Kunagi riigiametis olles oli tihti vaja kirju kirjutada. Ja mõnikord lihtsalt ei tulnud sõnad. Selle eest öösel jooksid sõnad ise paberile. Järgmine päev töö lausa lendas. 

Tegelikult on unenäod huvitavad ja neid tasub uurida. Peaks mõne raamatu nende kohta hankima. Mine tea, äkki ühel päeval saan aru, mida mu unenäod tähendavad ja mulle öelda tahavad. Head und!!!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14.05.2014

Puhkusele sõit.

Madrats 2.