Püha, paraad

 12. Oktoober on Hispaanlaste päev. Tegemist on suure pühaga ja, mis peamine on vaba päev.

Meie elame Kataloonias ja siin püütakse kõigest väest iseseisvaks saada. Kuid sellegipoolest on püha siin püha. Püha korral ei ole tähtis, et tahetakse oma riik saada. Kuid see selleks. 

Kuidagi on läinud nii, et tavaliselt me sellel päeval kodus ei ole. Alati oleme kasutanud võimalust ja kuskile läinud. Seekord juhtus nii, et jäime koju. 

 Juba mõned päevad tagasi oli telekas reklaam, et tuleb paraad. Täiesti ausalt öeldes polnud mul aimugi, et siin paraad toimub. Eks ole, võiks ikka natuke mõelda ja uurida. Igatahes oli kindel plaan viga parandada. Nii me Peetriga paraadi vaatama hakkasime. Paraad toimub Madriidi tänavatel. Kõige pealt olid kohal tähtsad riigitegelased, pealtvaatajad, korraldajad ja orkester. Seejärel näidati, kuidas tuleb peaminister. Ja kohe tema järel kuningapaar. Nemad tuli vanaaegse Rolls Roysiga. Auto ees, taga ja külgede peal olid hobused. 

 Paraadi üks huvitavamaid kohti oli langevarjur. Kelle jala küljes oli suur Hispaania lipp. Langevarjur laskus rahulikus tempos ja lipp lehvis. Kõik lõpuks maandus ta koos lipuga tribüüni ette. (2.a. tagasi see ei õnnestunud, kuna jäi kuhugi kinni). Lippu meeskond läks koos lipuga minema. Seejärel tulid sama lipuga tagasi erinevate üksuste juhid (õhu-, maa-, jalaväe) ja lipp heisati. 

 Kuna ilm oli ilus ja taevas selge, siis järgnes erinevate lennumasinate demonstratsioon. Kokku oli 64 ühikut erinevat lennumasinat. Helikopterid, suured-väiksed, nii lahingu omad, kui ka pääste ja politsei oma. Lennukid, samuti kõik võimalikud erinevad. Samuti hävitajad. Rahval olid pilgud taevas ja telefonid filmisid.

 Sellele järgnes maatransport. Samamoodi olid esindatud kõikide vägede sõidukid. Ma ei mäleta mitu ühikut sõidukeid olid, kuid neid oli palju. 

 Kõige viimaseks oli jalavägi, kus oli rivis 2500 inimest. Mõned loomad olid ka. Ühe üksuse maskotiks on kits. Ja nii oli kits „ehitud“ ja marssimas. Vot sellist asja ma polnud enne näinud. Kusjuures kits oli asjalik ja marssis ilma protestimata. Ma vaatasin, et üks koer ei tahtnud seda kõike kaasa teha. 

Kõige lõpuks tänasid kuningapaar ja peaminister korraldajaid ja läksid minema. Ühtegi kõnet ei peetud, hümni mängiti. Hümni kohta võin ma seda öelda, et see on sõnadeta. Jah, just on ainult muusika ja ei midagi muud.

 Juhul, kui järgmine aasta kodus oleme vaatame uuesti. Kindlasti jäi midagi nägemata ja kuulmata.

 Lühidalt Hispaania ajaloost.

 Sellest on nüüdseks sajandeid, mil Christoph Kolumbus alustas pikemat mereretke. Palosest saadeti 1492. aasta 3. augustil teele kolm laeva: Santa Maria, Niña ja Pinta. Seilanud kuid võõrastes vetes, eurooplastele tollal tundmatus maailmas, jõudis meresõitja Ameerikasse. 12. oktoobril maabuti väikesel saarel, mida pärismaalased kutsusid Guanahaníks ja mille Kolumbus nimetas San Salvadoriks. Sel ajaloolisel päeval kohtusid “kaks maailma” – Euroopa ja Ameerika. 23. septembril 1892 kuulutati San Sebastiánis välja kuninglik dekreet, millega 12. oktoobrist sai Hispaanias rahvuspüha – Fiesta Nacional de España ehk Día de la Hispanidad. Riigipüha on see päev alates 1987. aastast. 

Täna meenutab Hispaania rahvas riigi ajalugu, tunnustab ja väärtustab üheskoos saavutatut ning kinnitab oma pühendumust rahvuse tulevikule.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14.05.2014

Puhkusele sõit.

Madrats 2.